Koagulationssystemet och lungemboli

Koagulationssystemet är en vital skyddsmekanism i vår kropp. Det förhindrar till exempel att vi blöder allvarligt efter en skada. Hos friska individer aktiveras koagulationssystemet mycket snabbt efter skador för att stoppa en blödning.

Denna normala process i vår kropp kallas hemostas. Vissa celler i blodet (kallade blodplättar eller trombocyter) samlas till sårområdet och bildar en blodstillande propp som tillfälligt tätar såret. Samtidigt som denna process sätts blodkoaguleringen i rörelse. Blodproppen förstärks i nästa steg genom bildandet av proteintrådar, så att såret slutligen stängs.

Koagulation kan dock leda till allvarliga komplikationer om den sker i blodkärlen (trombos), eftersom det kan stoppa blodflödet. Lungemboli orsakas huvudsakligen av en blodpropp som utvecklas i benens vener och som förs vidare till lungorna med blodomloppet.

Normalt säkerställer blodkoagulationssystemet att det finns en bra balans mellan koagulerande och antikoagulerande faktorer, och det förhindrar att blodproppar bildas på fel ställe, som i ett blodkärl.

Agguliation