Kronisk njursjukdom och typ 2-diabetes: Orsaker, konsekvenser, diagnos och behandling

Kardiolog undersöker en manlig patient

Kronisk njursjukdom är en av de vanligaste följdsjukdomarna vid typ 2-diabetes. Vad orsakar och vilka konsekvenser har kronisk njursjukdom (CKD) vid typ 2-diabetes (T2D)? Vilka diagnos- och behandlingsalternativ finns tillgängliga?

 

Njurarnas struktur

Varje person har två bönformade njurar som är belägna i nedre delen av ryggen. Njurarna ansvarar för att utsöndra gifter, återvinna näringsämnen och mineraler samt rena blodet. De reglerar även vätske- och mineralbalansen, kontrollerar blodtrycket och syra-basbalansen (pH-värde) samt producerar viktiga hormoner.

 

Effekter av T2D på njurarna

Nästan hälften av alla personer med T2D utvecklar någon gång CKD. Njurskador kan leda till en tio gånger högre risk för dödsfall eller behov av dialys, och livslängden kan förkortas med upp till 16 år. Dessutom ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kontroll av njurfunktionen

Vid T2D bör njurfunktionen kontrolleras årligen för att upptäcka eventuella skador och initiera lämpliga behandlingssteg.

 

Diagnostik

För att diagnostisera skador på njurarna bör blodkreatininnivåer och urinutsöndring av albumin (UACR) mätas. En beräkning av den glomerulära filtrationshastigheten (GFR) är också nödvändig, eftersom detta ger en mer meningsfull bedömning av njurfunktionen än enbart kreatininvärdet.

 

Behandling

Vid tidig upptäckt kan njurskadorna bromsas. Som patient kan du göra en betydande insats genom att regelbundet motionera, äta en balanserad kost, besöka läkare regelbundet, följa din medicinering, avstå från nikotin samt sträva efter viktminskning vid övervikt.

Följande åtgärder är viktiga för att förebygga njurskador: regelbunden övervakning av blodtryck, konsekvent medicinering, regelbundna kontroller av diabetes och kontinuerlig övervakning av blodsockernivåerna. Om njurskador redan har inträffat, är det avgörande att kontrollera blodfetter, behandla höga kolesterolnivåer och strikt minska riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom. Om din husläkare rekommenderar det, bör du även konsultera en njurspecialist.